Nyitva!

KOOPERATÍV INGATLANKÖZVETÍTÉS
Együtt, kockázatok nélkül

A Nyitva! Fesztivál keretében tulajdonosok és beköltözők kockázatok nélkül működhetnek együtt, hogy azt követően megalapozott döntést hozhassanak a folytatásról. A folyamatban mind az ideális helyiség, mind az ideális bérlő megtalálása közös munka eredménye.

Élmény, tapasztalat, láthatóság

Elsődleges célunk, hogy mindenkinek nyereséget hozzon a fesztiválon való részvétel, függetlenül attól, hogy akár a tulajdonosok, akár a beköltöző vállalkozások megtalálják-e végleges partnerüket a közös munka során. A vállalkozók életre szóló élményt, tudást és új szakmai kapcsolatokat szerezhetnek, a tulajdonosok pedig nagyobb láthatóságot ingatlanjuknak.

Kinek szól?

Tulajdonosok

Üres budapesti üzletek tulajdonosai, akik a fesztivál keretében helykereső projekteket támogatnak egy hónapos ingyenes helyiséghasználattal. Cserébe lehetséges jövőbeli bérlőket ismerhetnek meg, üzletük egy hónap alatt nyitva tart majd és a kiadásának esélyei mérhetően nőnek.

Helykeresők

Ötletükkel jelentkeznek a fesztiválra, a továbbjutott projektek ingyenes mentorprogramban vesznek részt és találkozhatnak üres üzletek tulajdonosaival. A tulajdonossal való egymásra találást követően egy hónapig bérleti díj nélkül használják a helyiséget, és megtapasztalhatják egy saját üzlet fenntartásának előnyeit és kihívásait.

Ötlet

Budapesten a mai napig rengeteg ingatlan, köztük rengeteg üzlethelyiség áll kihasználatlanul és üresen, különböző tulajdonosi háttérrel.

Ezek az üresen álló helyiségek rombolják a város- és utcaképet, emellett kihasználatlan erőforrásokat és veszteséget jelentenek a tulajdonosok és a város számára is. A programmal célunk, hogy ösztönözzük a budapesti üzlethelyiségek kihasználtságát, jobbá tegyük a szabályozási hátterét, egyszerűsítsük a bürokratikus procedúrákat, valamint hogy hidat képezzünk a tulajdonosok és a potenciális  bérlők között. Ez a modell egyúttal az ingatlanközvetítés kooperatív formája. Emellett az immár több alkalommal sikeresen megszervezett program tapasztalatait és módszertanát mindig dokumentáljuk – így mindenki számára elérhetővé tesszük.

Célunk

A tulajdonosok és beköltözők mellett a fesztivál egy harmadik szereplőnek is vitathatatlan nyereséget hoz: Budapestnek – és minden helyi lakosnak. Célunk a fenntartható város megteremtése, ahol a lakosság használhatja és kihasználhatja a mellőzött erőforrásokat, és  ahol teret kap a közösség, a tudás és a kreativitás.

A KÉK-ről

A KÉK független szakmai intézmény, amely az építészet, az épített környezet és a városfejlődés kérdéseivel foglalkozik. Egyedülálló tudása, másfél évtizedes tapasztalatai és partneri hálózata révén mára a KÉK Közép-Európa építészeti kultúrájának egyik meghatározó szereplője.

Kulturális programjaink az építészet és a város működését értelmezik, és szakmai munkánk aktívan hozzájárul ezek innovatív fejlesztéséhez. Erősségünk a széles körű részvétel, a komplex elemzés és az innovatív tartalomfejlesztés kombinációja, amelyben összekapcsolódnak a tervező, kutató és kulturális szakterületek.

A KÉK többek között kiállításokat, konferenciákat, fesztiválokat, képzéseket, tematikus sétákat, szakmai és közönség eseményeket szervez. Ezek mellett olyan hosszú távú tevékenységeink vannak, mint a közösségi kertek működtetése, városrészek elemzése és fejlesztése a helyi közösségek bevonásával, illetve számos városra kiterjedő, partnerekkel végzett tematikus városfejlesztési programok létrehozása és megvalósítása.

További információ: kek.org.hu