A 2021-es Nyitva! x Erzsébetváros programjának megalapozására a KÉK kutatócsapata kutatást végzett az Erzsébetvárosban lakók, dolgozók, és a kerületet gyakran használók körében, amely az igények felmérésére összpontosított. A felmérés módszertana, részletes elemzése és eredményei innen letölthetőek.

Erzsébetváros legkedveltebb és legkevésbé kedvelt részei a helyiek szerint

Erzsébetváros legkedveltebb és legkevésbé kedvelt részei a helyiek szerint (piros: nem kedvelt, zöld: kedvelt)

 

A kutatás megerősítette azt a feltételezést, hogy a COVID-járvány eredményeként sok, a helyiek által kedvelt szolgáltatás szűnt meg a kerületben. Ugyanakkor a visszajelzések alapján a gond nem csak a szolgáltatások körének szűkülése – az üres üzletek látványa is rossz hatással van a kerület megjelenésére. A kutatásban résztvevők több mint háromnegyede egyértelműen zavarónak találja a nagy számú üres üzletek látványát.

A kérdőívet 246-an töltötték ki 2021. június 22. és július 13. között. A kitöltők 79%-a a kerületben lakik, 9%-a a kerületben dolgozik, de nem kerületi lakos, 8%-a valamely szolgáltatás elérése érdekében keresi fel a kerületet, de nem a kerületben lakik, vagy dolgozik. A többi válaszadó közlekedési, látogatási, vagy egyéb célból keresi fel a kerületet. 

A kutatás eredményei beépülnek a Nyitva! programjába, amelynek részeként a KÉK szakmai csapata segítséget nyújt helykeresőknek és erzsébetvárosi kiadó üzlethelyiségek tulajdonosainak az együttműködések megszületéséhez.

A teljes, letölthető elemzés itt.

Infografika: hiányolt szolgáltatások Erzsébetvárosban

Hiányolt szolgáltatások Erzsébetvárosban, kerületrészenként, korcsoportonként