A Nyitva x Erzsébetváros célja az üresen álló VII. kerületi terek hasznosítása és lakossági kihasználása. Erzsébetváros különleges helyzetben van ilyen szempontból. Egyrészt amiatt, hogy a város messze legsűrűbben lakott kerülete vált „bulinegyeddé” a pár éve elszaporodó vendéglátóhelyek révén, ami azóta is állandó konfliktusokat okoz a helyiek és a szórakozók/üzemeltetők között. Másrészt a koronavírus-járvány miatt bezárt, tönkrement vállalkozások után drasztikusan nőtt a kihasználatlan üzlethelyiségek száma a kerületben, ami különösen aktuálissá tette az idei program indítását.

Ahhoz, hogy a projekt minden érintett számára hasznos lehessen, a KÉK előzetes kutatást végez a kerületi lakosok, munkavállalók és térhasználók körében, hogy felmérje a helyi igényeket. A beköltöző vállalkozások ezekre az igényekre válaszolva hasznosítják az üresen álló ingatlanokat, amely hosszú távon gazdagítja Erzsébetváros szolgáltatásait és javítja az arculatát.

  1. Július 5-ig aktív kutatásunk során a kerületiek (itt lakók, dolgozók, gyakran látogatók) igényeit mérjük fel: milyen hasznos, kreatív szolgáltatásnak örülnének a környéken.
  2. A jelentkező helykereső projektek legjobbjait szakmai zsűri választja ki, ezt követően a tulajdonosok a helyiség-megtekintések és nyilvános előadás formájában ismerik meg  a projektgazdákat. A végleges döntést a tulajdonosok hozzák meg arról, kit támogatnak  az egy hónapos bérleti díj fizetés nélküli használattal, hogy próbára tehessék ötletüket. Tulajdonosok és beköltözők kockázatok nélkül működhetnek együtt, hogy azt követően megalapozott döntést hozhassanak a folytatásról. A beköltözők az együttműködéssel felvásárlási előnyre is szert tesznek.
  3. A helykeresőket pályázat útján választjuk ki. Olyan kezdeményezéseket támogatunk, amelyek javítják a város társadalmi kohézióját, életminőségét, és hozzájárulnak a helyi gazdaság élénkítéséhez. A továbbjutottak amellett, hogy találkozhatnak az üres üzletek tulajdonosaival és segítséget kapnak a beköltözéshez, ingyenes üzletfejlesztési tréningeken vehetnek részt, melyek segítségével, illetve az egy hónap alatt szerzett tapasztalat által értékes tudásra és új szakmai kapcsolatokra tehetnek szert.
  4. A létrejött üzleteket az egy hónapos Nyitva! Fesztivál keretében mutatjuk be és ünnepeljük meg októberben, nyilvános programokkal.
  5. A tulajdonosoknak a program segít láthatóvá tenni ingatlanjaikat, megmutatni a benne rejlő potenciált, így aztán a későbbiekben könnyebben tudják azt kiadni. További pozitív eredményként a próbaidőszakra beköltözőkből magas százalékban hosszú távú bérleti jogviszony alakul.

SZERVEZŐK

Böjthe Emőke – Projektvezető
Szőke Tímea – Projektvezető
Bozsik Barbara – Kutatásvezető
Balázs Rebeka – Szakmai tanácsadó
Kiss Dorottya – Kutató munkatárs
Pokol Kriszta – Kommunikációs menedzser
Szabados Julianna – Grafikus
Mile Péter – Webfejlesztő