A projekt a KÉK – Kortárs Építészeti Központ és Erzsébetváros Önkormányzata szervezésében valósul meg azzal a céllal, hogy ösztönözzük a kerület régóta üresen álló épületeinek, helyiségeinek közösségi célú hasznosítását. Ennek érdekében szervezzük meg már negyedik alkalommal a Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválját 2023 tavaszán. 

Az egy hónapra megnyíló üres utcai helyiségekben magánszemélyek, szervezetek, projektek és intézmények próbálhatják ki magukat egy-egy hónapig, olyan tevékenységeket mutatva be a helyieknek, amiket hosszútávon is folytatnának.

A fesztivál több mint egy kulturális esemény: az ingatlanközvetítés kooperatív formája. A Nyitva! Fesztivál keretében az önkormányzat és a beköltözők csökkentett kockázatok mellett működhetnek együtt, hogy azt követően megalapozott döntést hozhassanak a folytatásról.

Az üresen álló városi terek ideiglenes használata egy élettel teli, alkalmazkodó városi életmód jele. Az a város, ahol a parlagon heverő erőforrásokat használhatja és kihasználja a lakosság, egyben egy fenntartható város, ahol teret kap a közösség, a tudásmegosztás és a kreativitás.

SZERVEZŐK

Magasi Dalma – Projektvezető
Szőke Tímea – Projektvezető
Böjthe Emőke – Kommunikációs menedzser
Oláh Dóra – Grafikus
Gallai Renáta – Erzsébetváros Önkormányzatának munkatársa